Lokal server- eller cloud-løsning?
Mange virksomheder er i dag afhængige af diverse IT-systemer i den daglige drift – uanset om der er tale om et internt system til håndtering af ordrer eller en server til hosting af et krævende website. Nogle foretrækker at investere i en decideret serverpark, hvilket har den fordel, at man selv har den fulde kontrol og tilsynsmulighed. På den anden side er det dog en forholdsvis dyr løsning. I denne artikel kigger vi på den fysiske serverpark over for en cloud-baseret løsning ud fra en række parametre såsom pris, kontrol, fleksibilitet og ydeevne.
Dyrt, men fuld kontrol
Lad os slå det fast med det samme – en af de største fordele ved at investere i sine egne servere er, at du bevarer fuld kontrol. Dette kan have en stor betydning for visse virksomheder, der foretrækker selv at varetage hele eller udvalgte dele af deres serverløsning. Er dette tilfældet, fremstår alternativet med en cloud-løsning ikke synderligt attraktiv. Vælger virksomheden den lokale serverpark, er der ligeledes mulighed for konstant at føre tilsyn med serverne – man er ikke på samme måde afhængig af tredjemand.
Ulemperne er dog svære at overse. For det første er løsningen med en intern serverløsning ofte uforholdsmæssig dyr sammenlignet med de alternativer, markedet har at tilbyde. Omkostningerne til anskaffelse af hard- og software, men også til vedligeholdelse, betyder, at virksomheden bør have klare (såvel økonomiske som praktiske) incitamenter for at vælge denne løsning frem for en ekstern, billigere løsning. En anden væsentlig ulempe ved en intern serverpark er fleksibiliteten – det er nemt nok at skalere op, men skulle virksomheden af den ene eller anden årsag have behov for en mindre omfattende løsning, står man pludselig med dyrt serverudstyr, der kun er en brøkdel af indkøbsprisen værd. I værste fald samler det støv eller smides ud. Alternativt kan du vælge at købe plads på en fysisk, dedikeret server. På denne måde undgår du mange af de udgifter, du ellers må leve med. Se mere her.
Cloud – en mere fleksibel løsning
Alternativet, vi har valgt at kigge på i denne omgang, er en ekstern cloud-løsning. Cloud-teknologien er på nuværende tidspunkt ganske veletableret og bruges af såvel private (fx Dropbox til opbevaring af feriebilleder og lignende) og virksomheder, hvis behov fint dækkes af ”Skyen”. De to mest markante fordele ved en cloud-serverløsning er pris og fleksibilitet. Du slipper både for indkøb af materiel og udstyr samt vedligeholdelse – det tager din leverandør sig af. Ydermere kan du løbende skalere op eller ned, hvis virksomhedens behov måtte ændre sig. Det er desuden nemt og hurtigt at komme i gang med en løsning, der fungerer. Omvendt vil der være en række sikkerheds- og kontrolmæssige hensyn, som naturligvis bør overvejes, inden man lader tredjemand varetage sin serverdrift – både løbende i relation til data, men også over for leverandøren (fx i tilfælde af samarbejdsvanskeligheder eller konkurs).
Du kan læse mere om valget mellem cloud og egen serverpark på Computerworld.dk.