Online ordbøger er det nye
I dag er der flere og flere danskere, som skal arbejde med regnskaber. Og dette er ikke kun, hvis du er uddannet indenfor økonomi. Iværksættere, selvstændige og mange andre bliver nødt til at kende begreberne, så de reelt set kan arbejde med pengene.
Nogle af termerne kan dog være meget svære at komme igennem, især hvis man ikke er erfaren indenfor den økonomiske verden. Der findes selvfølgelig mange online ordbøger, men her får du en kort forklaring af følgende begreber:
- Regnskab
- Bruttofortjeneste
- Nettoomsætning
- Indtjeningsevne
- Aktiver
- Passiver
Ønsker du en komplet liste og forklaring af alle regnskabsbegreber og -termer, så får du det med denne ordbog.
Hvad er et regnskab mere præcis?
Et regnskab er noget, som enhver virksomhed skal have styr på. Regnskabsdokumenter er med til at fortælle dig, i brede træk, hvordan et firma står rent økonomisk, og hvor der måske kan strammes op.
I et regnskab finder du henholdsvis en ”balance” og en ”resultatopgørelse”. En balance fortæller dig noget om, hvilke forskellige værdier, som firmaet ejer, men også, hvilken gæld, som skyldes og til hvem. Derudover finder du en resultatopgørelse. Resultatopgørelsen er den del af regnskabet, som viser, hvor stort et underskud eller overskud, som er blevet genereret i det seneste regnskabsår.
Regnskabsåret er den periode, hvor regnskabet reelt set laves over. Ofte vil dette ske fra januar til december. Der er dog også virksomheder, som vælger at lave regnskab i perioder såsom juni til juli. Dette afhænger tit af virksomhedens type og de services, som udføres.
Hvad med aktiver og passiver?
Når man laver balancen i et regnskab, så sammenligner man ”aktiver” og ”passiver”. Aktiver er, hvad der kan sælges for at få en fortjeneste. Aktiver kommer i to typer – ”anlægsaktiver” og ”omløbsaktiver”. Anlægsaktiver er aktiver, som du har i længere perioder, hvilket ofte er biler eller andet inventar. Derudover er omløbsaktiver udskiftelige, hvilket blandt andet er varelageret.
Passiver er de ting, som ikke kan tjenes penge på. Dette inkluderer ”egenkapital”, hvilket omhandler, hvor mange penge trækkes ud af firmaet. ”Gæld” fortæller noget om, hvor mange penge skyldes væk af firmaet.
Brutto og netto – hvad betyder det?
”Bruttofortjeneste” og ”nettoomsætning” er begreber, som du måske har hørt for, og de er vigtige i regnskaber. Du kender dem måske fra andre kontekster, som man for eksempel kender dem ved ”nettovægt”. Først kan vi forklare nettoomsætning. Nettoomsætning er et begreb, som indgår i resultatopgørelsen af et regnskab hos en virksomhed. Nettoomsætningen fortæller os, hvor mange produkter, som er blevet solgt, og hvor mange penge hvert produkt har kostet for kunderne.
Dette er dog ikke altid nok, og derfor bruger vi ”bruttofortjeneste”. Bruttofortjeneste involverer nettoomsætningen. Forskellen er dog, at vi også kigger på, hvor mange penge det har kostet at producere de produkter, som er blevet solgt. Det betyder, at man trækker ”vareforbrug”, altså penge brugt på varer til produkterne, fra nettoomsætningen. På denne måde får man et klart billede af, hvordan fortjenesten i et firma ser ud.
Hvad er din indtjeningsevne?
Dette begreb omhandler de penge som kommer ind i et firma. Her omhandler det meget simpelt, hvor stor en del af en virksomheds omsætning reelt set er blevet transformeret til et overskud. Indtjeningsevnen fortæller noget om et firma og, hvor godt det er til ikke bare at tjene penge, men også at bruge disse penge til at tjene endnu mere.
Indtjeningsevnen er et rigtigt godt tal at have styr på, fordi det kan fortælle både dig og dine kunder samt investorer noget om jeres ydelse. Det giver et billede af, hvor effektive du og dit firma kan være. Derfor er det en rigtig god metode til at forstå en virksomhed!
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!