Brug ergonomiske sko hvis du står meget op på jobbet

Uanset om du er ung eller gammel, bør du vide, at kroppen skal holde hele livet. De fleste af os holder af at være aktive i større eller mindre udstrækning, og hvis man vil holde muligheden for aktivitet åben, må man passe på kroppen. Særligt fødder, knæ og hofter belastes af vores kropsvægt, og belastningen er endnu større under aktivitet som eksempelvis løb. Har man en skavank eller en form for bygningsfejl, er det særlig vigtigt at være opmærksom på, at man benytter det rigtige fodtøj. Også selvom man er udstyret med perfekt sammensatte knogler og bløddele, er det en god idé at tænke sig om, når man vælger fodtøj, for som nævnt skal kroppen holde hele livet. Og det gør den bedst, når man behandler den godt.

Ergonomiske sko er vejen frem

Et af de steder, hvor vi tilbringer flest vågne timer, er for størstedelen af os på jobbet. Inden for de sidste år, er rigtig mange kontorarbejdspladser oven i købet blevet udstyret med hæve- og sænkeborde, så der er mulighed for at stå op meget af sin arbejdsdag. Inden for bl.a. sundhedssektoren går personalet mange kilometer og står op mange timer om dagen. Postbude og lagerarbejdere får ligeledes travet en del kilometer. For langt de fleste dele af befolkningen, er fysisk aktivitet altså en del af hverdagen på arbejdspladsen. Og når det tilmed er dér, vi tilbringer det meste af vores tid, er det altså ekstra vigtigt, at man har de rigtige sko på.

De fleste ved, at der kan hentes hjælp og vejledning om ergonomiske sko hos bl.a. en ortopædskomager. Man kan naturligvis også få råd hos en fysioterapeut eller sin egen læge, men det kunne også være aktuelt i dag at undersøge en blog om hjælpemidler eller læse Arbejdstilsynets vejledning om fodtøj. Her samles efterhånden en stor del viden, og oftest findes der input, spørgsmål og svar fra brugere, som har gjort deres egne erfaringer med netop det produkt, man selv søger viden om. Nogle gange har forskellige blogs også tilknyttet fagkyndig viden, og man vil eventuelt have mulighed for at stille spørgsmål til en ortopædskomager, en læge eller en fysioterapeut uden at skulle vente på at få en tid til et fysisk møde.

Gør de nogen nytte, de ergonomiske sko?

Hvad enten det er småskavanker man døjer med, eller mere alvorlige lidelser, er det næsten en garanti, at ergonomisk korrekt fodtøj, vil kunne afhjælpe problemet. Kvinder er bygget anderledes en mænd, og de fleste kvinder vil have en anden vinkel mellem deres hofter og knæ end mænd har. Denne større vinkel gør, at kvinder oftest vil slide mere på deres knæ end mænd vil, og kvinder vil derfor i mange tilfælde mærke til årenes slid i en tidligere alder. Dette problem vil kunne afhjælpes af en sko med en form for indlægssål, der søger at korrigere ”fejlstillingen”. Er problemet fødder, kan man ligeledes få særligt udformede såler, der lindrer smerter. Og begge dele vil kunne mærkes i hofterne også. Videnskaben i dag!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *