Den teknologiske løsning bag måltidskasser

Det er ikke nyt: det var allerede i drift i UK med et selskab ved navn Riverford. Den grundlæggende idé er at slippe af med supermarkederne og vende tilbage til det gamle system, hvor grøntsager blev leveret direkte til husholdningerne. Det mindsker madspild og behovet for emballage, samtidig med at fødevareforsyningskæderne forkortes.

Måltidskasser bliver mere og mere populære i Europa, efterhånden som forbrugerne bliver mere bekymrede over miljøpåvirkningen af deres madvalg. I Frankrig er der f.eks. nu mere end 100 virksomheder, der fremstiller måltidskasser, og sektoren vokser med 30 % hvert år.

Der er flere årsager til denne tendens. For det første er måltidskasser en praktisk måde at spise sunde og varierede måltider på uden at skulle købe ind eller lave mad. For det andet giver de forbrugerne mulighed for at  reducere deres madspild, da portionerne ofte er præcis, hvad der er nødvendigt til et måltid. Endelig tilbyder de et alternativ til supermarkedsmodellen, som i stigende grad kritiseres for sin miljøpåvirkning.

Vil du selv i gang med måltidskasser, så læs om den bedste måltidskasse for hele familien her.

Fremkomsten af måltidskasser er derfor en del af en bredere tendens til et mere bæredygtigt og etisk fødevareforbrug. Og det er ikke kun forbrugerne, der er drivkraften bag denne ændring – mange virksomheder tilbyder nu måltidskasser som en måde at reducere deres eget CO2-fodaftryk på. Den britiske virksomhed Too Good To Go har f.eks. udviklet en måltidskassetjeneste, der leverer overskydende mad fra restauranter og supermarkeder, som ellers ville blive smidt ud.

Efterhånden som bevidstheden om vigtigheden af bæredygtighed vokser, er det sandsynligt, at måltidskasser vil blive endnu mere populære. De  udfordringen er nu at sikre, at de er en del af et bredere skridt i retning af et mere bæredygtigt fødevaresystem, snarere end at erstatte det.

Det er her, teknologien kommer ind i billedet. En måde at gøre måltidskasser mere bæredygtige på er at bruge dem som en måde at reducere madspild på. Too Good To Go’s app giver f.eks. brugerne mulighed for at bestille overskydende mad fra restauranter og supermarkeder til en nedsat pris. Dette reducerer ikke kun madspild, men er også med til at støtte lokale virksomheder.

En anden måde at reducere måltidskassernes miljøpåvirkning på er at bruge teknologi til at forkorte fødevareforsyningskæderne. I UK leveres Riverford’s Veggie Boxes direkte til forbrugernes hjem fra virksomhedens gårde. Det betyder, at grøntsagerne ikke skal  transporteres til et centralt distributionssted, hvilket reducerer emissionerne.

Endelig kan teknologien også bruges til at gøre måltidskasserne mere bæredygtige ved at gøre dem lettere at genbruge. Den britiske virksomhed Karma er ved at udvikle en app, der giver brugerne mulighed for at bestille overskydende mad fra restauranter og supermarkeder og derefter genbruge den. Dette vil bidrage til at reducere madspild og måltidskassernes miljøpåvirkning.

Måltidskasser er en praktisk og bæredygtig måde at spise sunde måltider på. Men de er kun en del af løsningen – vi er nødt til at bruge teknologien til at gøre dem mere bæredygtige. Ved at reducere madspild og forkorte fødevareforsyningskæderne kan vi sikre, at måltidskasser bliver en del af en bredere udvikling hen imod et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Find selv den bedste måltidskasse i Danmark her.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *